Glenfiddich Distillery

Midt i hjertet av Speyside ligger den lille byen Dufftown, som med sine rundt 1700 innbyggere og syv operative destillerier ofte blir kalt verdens whiskyhovedstad. Det største og mest kjente av disse destilleriene er Glenfiddich som ble etablert av den 47 år gamle William Grant i 1886. Glenfiddich ligger ved den lille elven Fiddich som renner gjennom Hjortedalen, derav kommer Glenfiddich’s emblem som er en kronhjort.

William Grant hadde jobbet og lært sitt fag gjennom 20 år på på Mortlach-destilleriet som ligger et steinkast i fra Glenfiddich. Destilleriutstyret kjøpte han for £800 fra Mrs Cummins på Cardow-destilleriet, det som i dag er kjent som Cardhu. Første juledag i 1887 ble de første dråpene med sprit destillert og det har blitt noen liter siden den gang. Da jeg var borte sist gang hadde de rundt 150 millioner liter sprit på lager.

Glenfiddich - i hjertet av Speyside

Glenfiddich – i hjertet av Speyside

Glenfiddich var det første destilleriet som satset på salg av single malt whisky, riktignok noen år senere enn oppstarten – de trekantede flaskene ble lansert i 1957 og i 1963 lanserte de whiskyen sin som single malt. Glenfiddich var også det første destilleriet i Skottland med besøkssenter, dette ble åpnet i 1969. I 2005 brukte destilleriet rundt 1,7 millioner kroner på et nytt besøkssenter. Destilleriet er åpent for omvisning hver dag, og standardturen som tar en times tid starter med en film om etableringen, man blir vist gjennom destilleriet og ender opp i et rom hvor man får smake 12-, 15- og 18-åringen. Turen kostet ikke noe sist jeg var innom i mai 2011. De har selvfølgelig sin egen destilleributikk også, hvor man får kjøpt whisky fra søsterdestilleriet Balvenie, alle standartapningene til Glenfiddich, en man kan tappe selv, klær, paraplyer og alt mulig annet de kan få trykket logoen sin på.

Fra Aberdeen er det forholdsvis enkelt å komme seg til destilleriet med offentlig transport. Man tar toget til Elgin, går et par minutter fra tog- til busstasjonen og tar deretter rutebussen ned til Dufftown. I Dufftown er det nok av Bed & Breakfast og det er mange andre destillerier, whiskybutikker og whiskybarer å besøke i rimelig nærhet.

I dag er den yngste whiskyen i deres sortiment 12 år gammel, og de trekantede flaskene er lett å få tak i, både i utlandet, på flyplasser og på Vinmonopolet her hjemme. Glenfiddich er et nydelig destilleri med en helt grei whisky som absolutt er verdt er besøk om du er på de kanter.

Dette innlegget ble publisert i Whisky. Bokmerk permalenken.