Sampleflasker

For nøyaktig to måneder siden, 10. mai i vår, fylte jeg to sampleflasker med whisky for å se om whiskyen på disse småflaskene utviklet seg annerledes enn på helflasken. Sampleflaskene rommer 3 cl, jeg fylte på 2 cl for også å ha litt luft i flasken i lagringsperioden, som ofte er tilfelle når man mottar sampleflasker. Helflaskene, som er 70 cl store, hadde vært åpen i rundt 14 dager, og det var ca 60 cl igjen på hver av de da samplene ble fylt opp. Frem til i dag er det blitt drukket ytterligere 10-15 cl. Sampleflaskene er av typen man får hos Master of Malt. I dag er dagen for sammenligningen kommet, utvikler whiskyen seg annerledes på sample- enn i orginalflasken?

Testflaskene med sine respektive sampleflasker

Testflaskene med sine respektive sampleflasker

Jeg begynner med den minst røykte som er en Highland Park 2001 Cask Strength fra Gordon & MacPhail. Dette er en 1st fill bourbon-tapning tappet på 57,1 % i juni 2012. De har nå fått stått rundt ti minutter i glassene og er klar til sammenligning. Fargen er, ikke særlig uventet, identisk. Lukten og smaken er også helt identisk i de to glassene. Om det er forskjeller, så er de i alle tilfeller så små at jeg ikke klarer å kjenne de.

Så, etter en times pause begynner jeg på whisky nummer to som er en Bunnahabhain 1997 11 år, tappet på 46 % av Signatory. Denne fikk også ti minutter i glasset før start. Fargen er identisk også her. Det er heller ikke noen forskjell i hverken lukt eller smak, i allefall ikke etter det som jeg kan kjenne.

Konklusjonen blir  da at man trygt kan vurdere whiskysampler som har blitt oppbevart på 2/3-dels fulle sampleflasker i to måneder. Det betinger selvsagt at flaskene i utgangspunktet er skinnende rene og luktfri, og at de blir oppbevart med tett kork i normale omgivelser.

Dette innlegget ble publisert i Whisky. Bokmerk permalenken.