Tett torvrøyk over Askøy

Jeg var på en Islay-whisky-smaking på Askøy i helgen hvor vi smakte fem forskjellige tapninger fra fire forskjellige destillerier. Den lille øyen (Islay altså, ikke Askøy …) er godt kjent for sine kraftig røykte whiskyer og det var noen slike på bordet denne kvelden. Vi smakte følgende tapninger:

  • Port Ellen 1982 25 år, Old Bothwell Wine & Spirits, 51 %
  • Caol Ila 1993 15 år Dun Bheagan, Ian MacLeod, 50 %
  • Ardbeg 1991 19 år Old & Rare, Douglas Laing, 53,1 %
  • Octomore /04.2_167 5 år Comus, Destilleritapning, 61 %
  • Octomore /5_169 5 år, Destilleritapning, 59,5 %

Denne Port Ellen-tapningen var litt tynn både på lukt og smak, den manglet av kraften som jeg ofte finner i gode tapninger fra dette nedlagte Islay-destilleriet.

Ian MacLeod tapper veldig mye godt i Dun Bheagan-serien, og denne Caol Ila-tapningen var ikke noe unntak. En meget god whisky som hadde det en god exbourbon-tapning fra Islay skal ha.

Høydepunktet for kvelden var en Ardbeg 1991 19 år Old & Rare – en fantastisk god whisky som anbefales på det sterkeste om du skulle være så heldig å finne en i butikken.

Til slutt kom to Octomore fra Bruichladdich-destilleriet. Comus-tapningen falt ikke helt i smak, jeg synes den var litt uferdig, den var ikke balansert godt nok.

5_169 var mye bedre, her var det god balanse mellom korn, frukt og torv, og den var veldig harmonisk med tanke på lukt, smak og ettersmak.

Dette innlegget ble publisert i Whisky. Bokmerk permalenken.