WhiskyMeet dag 1

I går kveld startet WhiskyMeet 2014 med en Dalmore-smaking og ikke minst offisiell åpning av Terminus Whiskybar og lansering av årets WhiskyMeet-whisky. Jeg har tidligere smakt en del av Dalmore’s destilleritapninger, men dessverre funnet de ganske kjedelige alle sammen.  Dalmore 1263 King Alexander III er vel den jeg har funnet mest interessant av disse, og den ga jeg 8,5 av 10 poeng. Dalmore-tapningene av de uavhengige tapperne har vært hakket bedre, der har jeg faktisk funnet et par knallgode whiskyer.

Jeg hadde med andre ord ikke så altfor store forventninger til hva som ville bli servert på denne smakingen. Vi starter med Dalmore new make, det vil si spriten som man får etter siste destillering, like før den blir tappet på fat. New make fra de forskjellige destilleriene kan variere ganske mye i kvalitet, denne var utrolig god for new make å være.

De to første whiskyene var 18 yo og 1263 King Alexander III. Som allerede nevnt; kjedelig, lettdrikkelig, litt fløteaktig whisky uten punch.

Men så ble Constellation Collection-flaskene sendt rundt, en etter en så vi fikk forsyne oss selv. Det er en herlig følelse å skjenke whisky i denne prisklassen. ;-) Vi ble spurt hvilke rekkefølge vi ville bli servert i, uten diskusjon valgte vi fra yngst til eldst. Normalt ville jeg muligens gått andre veien, men med disse tapningene fungerte rekkefølgen meget godt.

Dalmore Constellation Collection

Dalmore Constellation Collection

Dalmore 1990 21 år Constellation Collection ble destillert 17. desember 1990, ble lagt på fat nr. 18 som ga 777 flasker på 56,5 %. Den var veldig frisk med lukt og smak av tropisk frukt, vanilje, sitrus og krydder. Prisen er £2,646 hos The Whisky Shop!

Dalmore 1980 31 år Constellation Collection ble destillert 14. mars 1980, ble lagt på fat nr. 2140 som ga 227 flasker på 52,1 %. Dette var en skikkelig sherrybombe med mye tørket frukt, nøtter, sherry, sjokolade og krydder. Har du sansen for sherrywhisky kan denne virkelig anbefales. Prisen er £4,366 hos The Whisky Shop!

Dalmore 1973 38 år Constellation Collection ble destillert 31. mars 1973, ble lagt på fat nr. 10 som ga 223 flasker på 48,1 %. Den hadde mye vanilje, jeg fikk assosiasjoner til amerikansk bourbon når jeg luktet på den. Vanilje lå der hele tiden, men fikk følge av både tropisk- og tørket frukt, karamell, eik og krydder. Prisen er £11,833 hos The Whisky Shop!

Dalmore 1969 42 år Constellation Collection ble destillert 29. oktober 1969, ble lagt på fat nr. 14 som ga 233 flasker på 45,5 %. Det er sjelden jeg smaker en så frisk og ren whisky med alder over 40 år, her var det tørket- og tropisk frukt, karamell, vanilje, sjokolade og krydder i en herlig blanding. Prisen er £17,370 hos The Whisky Shop!

Det er som en kompis sier; alle destillerier har gode fat på lager, og det var kjekt å se at Dalmore ikke var noe unntak. Jeg ga alle disse fire 9,25 av 10 poeng fordi dette var utrolig god whisky! Men å bruke over kr. 360 000 på fire flasker whisky??? Jeg er ganske sikker på at jeg heller hadde kjøpt 2-300 andre tapninger i stedet. Men så er nok heller ikke Norge akkurat en del av markedføringsområdet for disse tapningene, jeg er ganske sikker på at denne serien selger mye bedre i de asiatiske landene.

Etter en slik smaking skulle man kanskje tro at kvelden var over, men Terminus hadde mye mer på lur denne kvelden. En etasje opp ble det offisiell åpning av baren og lansering av WhiskyMeet 2014-tapningen, en Macallan 1988 25 yo. Tapningen ble introdusert av Nils fra Daracha (importøren) og Alex Bruce fra Adelphi (tapperen), mens vi satte og smakte på herligheten. Det var en kraftig og kanskje litt utypisk Macallan som jeg gleder meg til å smake igjen under festivalen til helgen. Og jammen kom det ikke mye god mat på bordene også litt ut på kvelden. Og til de som ikke var der; dere aner kanskje hva dere gikk glipp av? ;-)

Det ble mye god whisky og mat på Terminus i går

Det ble mye god whisky og mat på Terminus i går kveld

Dette innlegget ble publisert i Whisky. Bokmerk permalenken.